11 Temmuz 2019 Perşembe

HOBİ EDİNMENİN FAYDALARI


Yaklaşık 2 yıldır el işi fotoğrafları ile sizi yeteri kadar özendirdiğimi düşünüyorum. Keşke ben de yapabilsem diyenleri de duydum, bu gazla örmeye başlayanlara da şahit oldum. Bence artık bir hobi edinmenin zamanı geldi. Ne dersin ? Eğer seni hala daha gaza getiremediysem, bu yazı senin için.



Zamanın hızla akıp, bizi peşinden hunharca koşturttuğu bir dönemdeyiz. Bu da yetmezmiş gibi teknoloji hayatımıza çokça girdi, boşa zaman geçirdiğimiz sosyal medya uygulamaları arttıkça zamanın da nasıl akıp geçtiğini hissedemez olduk. Zaman kavramı bu denli kıymetliyken, neden onu boş ekranlara bakarak harcayalım ki?

Baştan söyleyeyim, kitap okumayı, müzik dinlemeyi ya da film izlemeyi hobi olarak değerlendirmiyorum. Onlar zaten günlük hayatımızın içinde olan şeyler, değilse de olması gerekenler diye düşünüyorum. Zira bu ruhun güzel şeylerle beslenmesi şart.

Bu kadar koşuşturmanın arasında nasıl fırsat bulacağım diyenler olabilir, işte o vakitsizlikte öğrenmeye, üretmeye ayrılan vakit bana kalırsa en kıymetlisi.

İçinde öğrenmeyi barındıran, yeni pencereler açan bir hobi edinmenin ne gibi faydaları olabilir ?

Pozitif etkileri ile ilgili çokça araştırma yapılmış, ama ben size kendi penceremden aktarmak isterim.

Müzisyen olduğumu biliyorsunuz, heyecanı bol bir meslek, her hafta orkestrada çalınan eserin zorluğuna, içinde barındırdığı solo miktarına göre heyecan derecesi artar ya da azalır. Ama hep vardır. Siz orkestra konserini keyifle dinlerken bizim kalbimiz yüksek bir tempoda atıp, ellerimiz terleyebiliyor anlayacağınız. Heyecan ve stres ile başa çıkmanın farklı yolları var tabii ki.

Benim keşfettiğim yol ise yeni bir şey öğrenmek. İşte bu, öğrenirken tutkuyla bağlandığım örgü oldu.

Hiç yaşadınız mı bilmem, bazen işimizi doğru yapabilmek adına, yoğunlaşırız, didiniriz ama o iş iyiye gideceğine hiç ilerleyemez hale gelir. Kısır döngü içerisinde, döndükçe döneriz. Tam o noktada, enerjimizi başka bir alana yönlendirip, kısır döngü dediğimiz noktaya geri döndüğümüzde, olmayan ne ise su gibi aktığını hissederiz. Bana kalırsa bunun tek açıklaması, taze bir beyinle tekrar dönüp işe koyulmuşuzdur..

İşte hobinin en büyük katkısı, beynimizde soluklanabileceğimiz, yaratıcı olabileceğimiz yeni bir oda açmak.

Dikkatinizi çekiyorum yaratıcı olabileceğimiz diyorum, çünkü büyüdükçe ve bu böyle olmalıdır kuralları hayatımızı ele geçirdiğinden beri yaratıcı fikirlerimizi yitirir olduk.
Bu benim mesleğim için de geçerli, bir orkestrada çalıyorsun, o haftaki şef patronun, o nasıl isterse öyle çalmak zorundasın, her dönemin bir stili var, çaldığın solonu o stil içinde yorumlamalısın. Hep bir -meli -malı eki üzerine kurulmuş bir düzen.

Ama hobi öyle mi ? Özgürüm, özgürsün, özgürsünüz !

Bugün gökyüzünü pembeye boyayabilirim, koca kulaklı filimi mor örebilirim, benim gökkuşağımın 7 değil de 10 rengi olabilir. Çünkü neden olmasın ?


Gelin biraz da öğrenmenin, öğrenmeyi hobi edinmenin hayatımıza kattığı pozitif etkilere değinelim;

1. Gayret; belki hatırlamıyoruz ama emekleme döneminden yürümeye geçerken ne kadar çok gayret etmiştik. Kaç kere düştük de yeniden kalktık.
İşte elini bir şey öğrenmek için kullanırken de aynı gayreti gösteriyorsun. Tam bu noktada hayatımıza gayret etmek fiili yeniden giriyor.

2. Sabır; öğrenirken gösterdiğin sabır, hayattaki olaylara karşı sabrı da geliştiriyor, zamanla kolaylaştırıyor. 

3. Endişeye elveda; öğrenirken ya da her zamanki hobimize devam ederken, kafada fazla düşünce kalmaz. Çünkü ilgimizi endişelerden bir şey üretmeye çevirmişizdir. Hobi, vesvese yani negatif düşünceleri kovar.

4. Keşfetmek; kendi renklerini keşfedersin, önce elimizin altında her renk olsun istersiz, zamanla elin hep aynı renklere gider. Gerçekten neyi görmek istediğini keşfettirir o renkler..

5. Kıymet bilirsin; kendi ellerini kullandıktan sonra, başka ellerden çıkan her şeyin kıymetini bilirsin. Sen yaparken ne kadar uğraştıysan, başka bir insan da onu yapmak için o kadar uğraştı diye düşünür değer verirsin.

Hayatımıza kattığı pozitif etkinin yanı sıra, eğer kontrol edilmezse negatif etkileri de olabilir.

Nedir bunlar ?

1. maymun iştahlı olmak; en çok dikkat edilmesi gereken nokta, hobi öğrenirken en büyük amacımız ilerleyen yolda sabır ile gayret etmek. Yola çıkmadan önce ne öğrenmek istediğini iyi düşün, yolda yok ben sıkıldım, beceremiyorum demek yok. Öğrenmek başlı başına sabır gerektirir. 

2. her malzemeyi satın alma isteği; hobi malzemesi satan yere gitmeden önce, ihtiyacın olanları yaz ve sadece onları al ve çık. Her malzeme sende olamaz, istifçiliğe gerek yok. Hobi sana, elindeki malzemelerle nasıl yaratıcı olabilirsin onu öğretmeli. Düşün, çok oyuncağı olan çocuk mu mutludur yoksa elindeki bir parça ile çeşit çeşit oyun yaratabilen mi ?

3. Başladıklarını yarım bırakma; çoğu örgüseverin en büyük derdi, yarım kalmış projeler.. Bir heves ile başlanır, sonra başka birşey görülür ona başlanır. Bir dolap dolusu yarım iş. Bu yasak. Hangi hobi olursa olsun, elindekini bitirmeden yenisine başlama ve o iş bittikten sonra elinde kalanları tekrar değerlendir. 


Bunlar benim kendime koyduğum kurallarım. Bu 3 altın kurala uyup kendimi kontrol ettikten sonra, gerisi eğlence ve renkli bir dünya..

Ne duruyorsun, düşün bakalım sen ne öğrenmek istersin ?

Renginiz bol olsun.
Sevgiyle kalın


19 yorum

  1. Biliyor musun sevgili Ezgi,ben saç kesmeyi öğrenmek isterdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ne güzel olur :) Neden olmasın Sevgi'cim <3

      Sil
  2. Kendi deneyimlerinden, profesyonal yaşamından özümsediğin hobi ile kendine olup, çevrendekilerin ruhuna dokunabileceğin bir kulvar edinmişsin. SWOT analizin ile de önerine açıklık getirmişsin. İkigai'yi anlamak ve bulmak şart.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim DOO. Kesinlikle bulmak şart, hayat başka güzel gözüküyor o zaman :)

      Sil
  3. Çok güzel tespitlerde bulunmuşsun.:) Hayatımızı renklendirmek için bir hobi olmalı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle olmalı :) çok teşekkür ederim.
      Rengin bol olsun

      Sil
  4. Ezgicim ne güzel yazmışsın, bende çok karşılaşıyorum keşke bende yapabilsem diye öğrenmeye istekli ve sabırlı olunca herşey oluyor, yeter ki gerçekten isteyelim. Öğrenmenin, yapıp başarabilmenin verdiği o haz da ayrı güzel, ama ben biraz da negatif taraflardanda etkileniyorum sanırım, birden fazla iş, hobi dükkanlarında kendini kaybetmece falan :) Çok keyifli bir yazı olmuş, çok özledim buluşmalarımızı, sohbetimizi, bana hep çok iyi gelirdi çünkü, şimdi de yazdıkların, çok öpüyorum seni ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya'cım ah ben de çok özledim, daha neler konuşur neler örerdik birlikte <3

      En tehlikeli kısmı negatif etkileri, inan çok durduruyorum kendimi birşey almak istediğimde. Aslında birden fazla işin zararı yok bence, ben de aynı anda bir sürü şey yapıyorum ama bitmesi şartıyla. Ki bu konuda sen efsanesin maşallah başladın mı hemencecik bitiriyorsun :)
      Öpücüklerle

      Sil
  5. Ah bu ne güzel bir yazı olmuş, düşüncelerine, yaptıklarına, tespitlerine, yorumlarına bayıldım doğrusu. Beni hobiler konusunda sıkıntıya sokan tek şey, maymun iştahlı olmam. Her şeyden yapasım var ve zaman zaman yarım bırakmışlıklarım da. Sonunun istifçiliğe gittiği de kesinlikle doğru, dolaplar doldu taştı, evdekiler söylenmeye başladı ;)) Dün büyük kızımcığım, bir dolabımın iki rafını düzlemiş, mesajlarını özetleyeceğim bak; "attım bişeyler, çoook gereksizdi çünkü" diye, ödüm patladı
    "ne attın yaaa" diye çemkirme mesajı attım.
    "Hobiyse bi sınırı olmalı güzelim, milyar tane çiçek örmüşsün, neremize takacaz o kadarını? Emeğin, atamam ama çok yapma böyle bişeyi güzel yaptım diye."
    "Lazım olur belki bi gün" dedim,
    "olduğunda yaparsın hem o zamana da iş çıkmış olur, ev dolmuş anne, dolaplar tamamen yetersiz kalmış"
    ;))) durumum bu kadar vahim. Allahtan daha öteki dolapları görmedi ;))
    Ürettiğin, düşündüğün, istikrarın, ilham vericiliğin daim olsun kuzum <3
    Kocaman öpüyorum seni.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ece'cim çok teşekkür ederim. Ah o negatif etkiler, işte tehlikeli kısım da o ne dersin ? :)
      Kızımcıkların da çok tatlıymış :) Lazım olur belki kısmı bende de çok oluyor ama içimdeki diğer Ezgi engellemek için sürekli konuşuyor :)

      Amin inşallah hepimizinki daim olsun.
      Kocaman sevgilerim ve bol öpücüklerle ..

      Sil
  6. Hi Ezgi, I couldn't translate the whole post, so I don't know what it is about (it's hobby related - I gather that much)- just wanted to say love the colors of the thread and cannot wait to see your next creation!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dear Maya, sorry, This time, I couldn't translate my blogpost :) Yes it is about learning new hobby. I think everybody should have a hobby..

      Oh thank you very much, I am on my way to write 2 new design :) I'm going to post soon <3
      Have a fantastik day.

      Sil
  7. Vegan olduktan sonra yemek yapmayı hobi edindim sanırım :) Müzik dinlemek, kitap okumak ve film izlemek de hobidir bana kalırsa. El becerisiyle yapılan şeyler kadar olmasa da onlar da zaman ve dikkat ister.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yemek yapmak güzel hobi..
      Kesinlikle dikkat gerektiren, içinde bolca yeni şey keşfetmeyi barındıran birşey kitap, müzik,sinema. Ancak hobi olarak saymamın nedeni yemek yemek gibi gerekli gördüğümden.. Yani en azından kendi açımdan .
      Sevgilerimle

      Sil
  8. Yanıtlar
    1. Yasemin'cim <3 çok teşekkür ederim
      Kocaman sevgilerimle

      Sil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. O tel tel işlediğin rengarenk hobin beni de mutlu ediyor
    Ne yaparsan yap eğlenerek ve huzurla yap
    Senin öyle yaptığın çok belli
    Emeğine ve o güzel yüreğine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim böyle düşündüğün için :) çok mutlu oldum
      Kocaman sevgilerimle

      Sil

© Ezgi. Made with love by The Dutch Lady Designs.