10 Mayıs 2018 Perşembe

"ÜRETEN KADINLAR" AYŞE OVA - ATÖLYE ARKANSİYEL



Nisan ayında yazmaya başladığım "Üreten Kadınlar" serisinin ikinci konuğu Atölye Arkansiyel markası ile Ayşe Ova. 

Sevgili Ayşe ile İzmir Alsancak 'taki mağazasını ziyarete gittiğim zaman tanışmıştım. Tabii ki öncesinde instagramda @smyrnatelya ve @atolyearkansiyel  her iki hesabını da severek takip ediyordum. Aklıma koymuştum, İzmir'e gittiğimde Ayşe'nin güzel dükkanına uğramalıydım. 

Sonra öğrendim ki kendisi de blog yazanlardan, blogunu ziyaret etmek isterseniz hemen şuraya bir tık yeter. 

Beni kırmadı ve sorduğum sorulara çok içten cevaplar verdi. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum ve sizi Ayşe'yi tanımaya davet ediyorum. 


Yıldız aydınlatma

Bize biraz kendinen bahseder misin ? Ayşe kimdir ? 


Aslında insanın kendinden bahsetmesi zor ama bir deneyeyim. Çok uzun yıllar turizm sektöründe çalıştım, ülkemize Fransızları getiren büyük tur operatörlerinin içinde büyüdüm. 11 yıldır en yakın dostumla evliyim, 7 yaşında müzik aşığı bir oğlumuz var. Pek çok sanat dalını severim, müziksiz hayat düşünemem. İlgi alanlarım çok çeşitli ama dekorasyon, seyahati edebiyat, astroloji, müzik, futbol, sinema ayrı severim. Samimi, kompleksiz, keyifle yoğrulan basit bir yaşamda mutlu olurum. 


Atölye Arkansiyel'in internet sitesine baktığımızda bu kelimenin ne anlama geldiğini öğrenebiliyoruz ama bir de senin ağzından duymak isterim. Nedir Atölye Arkansiyel, bize kelimenin anlamını ve ne tür içerikler bulacağımızı anlatabilir misin ? 


Biz karı-koca frankofon olduğumuz ve çevremizde de fazlasıyla frankofon bulunduğu için "Arkansiyel" doğal bir refleks gibi çıktı aslında, pek marka ismi üzerinde düşünmedik. Arkansiyel Fransızca'daki "arc-en-ciel" kelimesinin okunuşu, gökkuşağı demek. Neden Arkansiyel ? Çünkü renkleri çok seviyoruz., ürünlerimiz de rengarenk. Önce evimiz için alışverişe çıktığımızda bulamadıklarımızı üretmeye başladık, sonrasında ürün skalasını genişlettik. Şimdi t-shirtten tepsiye, yastıktan bloknota, haritadan sehpaya kadar pek çok ürün çeşidimiz var. Amacımız "tasarım" adı altında satılan ürünleri ulaşılabilir rakamlarla tüketiciyle buluşturmak. 

sunum tahtası


Atölye Arkansiyel'de birçok güzel çeşit bulunakta ama ahşap dekoratif ürünler daha fazla gibi geldi bana, sence de öyle mi ? 


Evet ahşap ürünler çoğunlukta, çünkü bizim çıkış noktamız ahşaptı. Önceleri hobi olarak başladığımız ahşap işçiliği bizi bu noktalara getirdi, ahşap ürünler her zaman ürün çeşidimizin çoğunluğunu oluşturacak. 

Peki ahşap ürünlerde seni çeken ne oldu ? 


Ahşap yaşayan bir materyal, sıcak ve samimi, çok seviyorum. Bir mekanı düzenlerken cam, metal, ermer, demir kullandığınızda sıcak bir etki oluşturmak pek mümkün değildir, bunu sadece ahşap ile başarabilirsiniz. 

Örneğin ahşap bir bardak altlığının senin elinden sofralarımıza gelinceye kadar geçirdiği süreci bize anlatabilir misin ? 



Ahşap bardak altlık yapılışı :)
Öncelikle ürünü tasarlıyoruz, ürünün formunda yer alacak desene kadar karar verip çizimini yapıyoruz. Akabinde tasarıma göre ahşap seçiyoruz. Sofra ürünlerinde en çok ceviz ağacını kullanmayı seviyoruz. Alınan ahşaba tasarlanan ürün boyutlarına göre şekil veriyoruz, -istenilen formda kesin, kalınlık ayarı, zımparalama işlemi, karar verilem desenin ahşap üzerinde çizilerek oyma işleminin yapılması, oyma işlemi üzerine uygulanan ince zımpara - ve son olarak ahşabı bitkisel yağlarla yağladıktan sonra sizlerle buluşmaya hazır hale geliyor. 


Birşeyler tasarlama fikri ne zaman aklına düştü ? Bu süreci kısaca bize anlata bilir misin ? 


sen sorana kadar hiç düşünmemiştim. Şimdi düşünüyorum da hep varmış galiba bende. Ama en çok yıllarca turizm yaptığımız Antalya'da bir ev almıştık eşimle, orada ev tasarlamakla başladık sanırım. Evi aldığımızda virane haldeydi, bir sürü mimarın kapısını çaldık, hepsi birbirlerinin aynısı projeleri gösterince vazgeçtiki kendimiz yapalım dedik. Zaten Smyrnetalya blogunun çıkışı da o zamanlara denk gelir, orada yaptığım değişimleri anlatmakla başlamıştım.. Sonrasında Evim Dergisi'nde yayınlandı evimiz, güzel bir anı oldu. O evde tasarladığım balkon Antalya Büyükşehi Belediye'sinin EXPO kapsamında düzenlediği En Güzel Bahçe ve Balkon yarışmasında 3.lük ödülü kazandı. O evde amatörlük zamanlarımızdan kalma mobilyalar da vardı, hala keyifle kullanıyorum. 

Ama bu işlerle ilgili şimdiye kadarki nirvana noktam geçtiğimiz ay Ali Poyrazoğlu'nun mağazamızı ziyaret ettiğinde "siz tasarım mı okudunuz, ne güzel ürünler bunlar böyle " cümlesi.. Sanırım büyüyünce oğluma da anlatacağım. Nefis bir anı oldu. 

İlk yaptığın ürün neydi ? 


3 tane ürün yaptık. 
1. Ev şeklinde mumluk
2. Yıldız led aydınlatma 
3.Sunum tahtaları
Yıldız aydınlatma

Yastık


İzmir'de çok tatlı bir dükkanın var, bir yer açma fikri aklının bir köşesinde hep var mıydı ?


Aslında hiç  dükkan açmayı düşünmedim, sadece üretim yaptığımız atölyemiz vardı, internet üzerinden satışlarımızı gerçekleştiriyorduk. Hem küçük çocuğu olan bir anne için işlerin web üzerinden yürümesi çok daha kolay. Ama katıldığımız birkaç festivalde sürekli yerimiz sorulunca bir deneyelim dedik. 


Peki Ayşe, nelerden ve kimlerden ilham alırsın ?


İlham aldığım tek birşey yok. Önceki mesleğim sebebiyle hem çok fazla gezdim, hem de farklı bir kültürle yıllarca içiçe oldum. Eğitimim sebebiyle mitolojiden sanata, Fransız edebiyatından gastronomiye kadar pek çok alanda bilgi sahibi oldum. Birlikte ürettiğimiz eşim de aynı yollardan geçti, onun bir de eski bir Fransızca rehberi olarak pazarlama bilgisi de var. Sanırım şimdi bu birikimlerin toplamı ürünlere yansımaya başladı. Ama hala seyahat ve müzik beni besler, aklıma gelen fikirler için yanımda hep bir not defteri olur, el yazımla not alırım, telefona kaydetmeyi sevmem. 


En mutlu olduğun yer neresi, bize anlatabilir misin ? 


Evim benim sığınağım, en huzurlu ve mutlu olduğum yer, o sebeple dekorasyonuna da çok önem veririm. Bence insanlar kıyafetten çok evlerine yatırım yapmalılar, hep öyle düşünürüm.. Çünkü kendinizi iyi hissedeceğiniz bir ev size en iyi terapisttir. Bir kaç yer var, oralara gidince de çok mutlu oluyorum. Antalya'da Phaselis ve Kaş, İzmir'de Efes harabeleri ve Kemeraltı, Fransa'nın pek çok köşesi ve Kıbrıs her gittiğimde mutlu olduğum yerler. 


Atölye Arkansiyel ürünlerine nasıl ulaşabiliriz ? 


Atölye Arkansiyel ürünlerine İzmir- Alsancak'taki mağazamızdan, www.atolyearkansiye.com adresinden ya da instagram adresimizden @atolyearkansiyel ulaşabilirsiniz. Yakında farklı şehirlerde de Arkansiyel ürünlerini yakından incelemek mümkün olacak. 

Ayşe'nin en sevdiği ürünü 


Son olarak bizlere söylemek istediğin bir şey var mı ? 


Türkiye'de el emeği ürünlere gösterilen saygı ve ilgi yurtdışı ile kıyaslandığında minimum düzeyde. Bu bilincin ülkemde de yükselmesi en büyük temennim. 

Sizleri Ayşe Ova ve Atölye Arkansiyel ile tanıştırmaktan çok mutlu oldum. İzmir'e yolunuz düşerse uğramanızı tavsiye ederim... 

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
Sevgilerimle

28 yorum

  1. Ahşap bana da her zaman huzur ve sıcaklık hissi uyandırıyor. Bu çok güzel paylaşım ve tanıtım için teşekkürler. Sevgili Ayşe Ova ile tanıştığımıza memnun oldum. 🤗

    YanıtlaSil
  2. Ailemi ikna edebilirsem uğrayacağım.:) aklımda.🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herzaman bekleriz:)Sevgiler İzmir'den

      Sil
    2. Kesinlikle uğramalısın derim :)
      sevgiler

      Sil
  3. Tebrikler Ayşe Hanım'a. Onu bizimle tanıştırdığın için teşekkürler Ezgissimo.

    YanıtlaSil
  4. Üreten olmak, bunu ben yaptım demek ne güzel. Umarım emekleri karşılığını bolca bulur. Her şeyin hazırı var denerek insanların üretici faaliyetleri unuttuğu zamanlardayız ne yazık ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar umutsuz olmayın, yeni jenerasyon "handmade ürünler"e son derece saygılı:)
      Çok teşekkür ederim, sevgiler İzmir'den

      Sil
    2. Biz unutmayalım, çevremizdekilere de unutturmayalım :)
      Sevgilerimle

      Sil
  5. Tebrik ederim,başarılar dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Bilge Hanım, sevgiler İzmir'den

      Sil
  6. Uretken kadinlara bayiliyorum.Sayende yeni bir arkadaş tanımış olduk.
    Izmire gidince mutlaka uğrayacağım ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Herzaman bekleriz! Sevgiler İzmir'den

      Sil
    2. Harika o zaman ne mutlu bana :)
      sevgiler

      Sil
  7. Yıllardır bıkmadan usanmadan çok ama çok seviyorum üreten kadınları... Ürün ne olursa olsun, bu tür girişimler bana hayata dair umut veriyor... Ellerine, gönlüne, zamanına sağlık Ezgicim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sevgiler İzmir'den

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim Ecehan'cım :)
      Sevgilerimle

      Sil
  8. İnstagramdan takipteyim çok şahane işler görüyorum, çok yaratıcı ve çok zevkli işler, inşallah birgün yerinde ziyaret etmek kısmet olur...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlu ettiniz, var olun!Herzaman bekleriz.Teşekkür ederim, sevgiler İzmir'den

      Sil
    2. İnşallah Derya'cım :)
      Sevgiler

      Sil
  9. Sevgili Ezgi,

    Çok teşekkür ederim blogunda bana da yer verdiğin için, benim için değerli vaktini harcadığın, çabaladığın, bu postu oluşturduğun için.

    İyi ki buldun beni, ne güzel bir arkadaşım oldu, mutluyum.
    En kısa zamanda yeniden İzmir'de buluşmak üzere.
    Belli mi olur, belki bu sefer Kordon'da birlikte güneşi batırırız:)

    Sevgiler,
    Ayşe

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ayşe,

      asıl ben teşekkür ederim, üretmek çok değerli benim gözümde. Üreten kadınlardan ilham alıyorum, blogumu zenginleştiriyor yaptıklarınız. Ellerine sağlık..

      Hem de ne güzel olur Kordon'da güneş batımı..
      Sevgilerimle

      Sil
  10. Cok güzel ürünler 😊

    YanıtlaSil
  11. harika görünüyor herşey :) Bende üreten biri olarak kadının gücü kesinlikle tartışılmaz diyorum :)

    YanıtlaSil

© Ezgi. Made with love by The Dutch Lady Designs.