14 Ekim 2018 Pazar

" ÜRETEN KADINLAR " - SALAŞ RESSAM BERESİ BY HÜRREM ARSLAN


Araya giren tatil ve saat farkı nedeniyle bu seriye üzülerek ara vermiştim ve bu ay yazıyı hazırlamaya tekrar fırsat bulabildim.

Bu sefer biraz farklı olacak, neden mi ? Soru cevaptan ziyade, sizi instagramdaki paylaşımlarını ve üretimini çok sevdiğim sevgili Hürrem  Arslan 'nın herkesin yapabileceği bir tarifi ile buluşturmak istedim. Ürettikleri neden mi bu denli hoşuma gidiyor ? Çünkü tüketmeye değil üretmeye teşvik edip elde olanı kullanmayı ısrarla vurguladığı için..

Evet bizim bu dönemde tam da ihtiyacımız olan şey, sosyal medyanın sürekli artan hızına ayak uydurmayı bir kenara koyup ihtiyaçlarımız doğrultusunda elimizdeki imkanlar ve malzemelerle yaratmak.

Sevgili Hürrem de yaklaşan soğukları öngörüp harika bir bere tarifi hazırladı bizim için. Yine tam da ihtiyacımız doğrultusunda, az ve öz malzeme ile şahane bir iş çıkardı. 

Buyrun keyfini çıkarın, kendi dilinden Hürrem ve onun salaş ressam beresi;



"Sekiz yaşında ilk kez elime tığ aldığım zaman, bu işin hayatıma nasıl bir pencere açacağından habersizdim. Sonrasında ise bir süre derslerden ve sınavlardan kaçış noktam oldu örgüler... Yabancı örgü dergilerini inceleyerek geçirdiğim seanslarım olurdu ara ara. İnsanın içinden gelmese kim yüncü dükkanında saatlerini geçirebilir ki?

İş hayatımı bir tarafa bırakmak zorunda kaldığım zaman, ne yapacağımı bilmez haldeyken tekrar elime aldım iplerimi. Sanki artık sıra sizde dememi bekliyorlarmış onlar da. Başladım. Bu sefer farklıydı işler, sosyal medyayla entegre olunca gelişti daha bir profesyonelleşti. El işlerine olan merak ve değer artmıştı. Ayrıca tüketmekten çok kendi kendine yetebilmeyi hedefleyen insan grupları oluşmuştu. Bunlar son derece güzel gelişmelerdi ve bana çok uygunlardı. O gün bugün kendi çapımda bir şeyler örmeye, paylaşmaya ve fikirler vermeye devam ediyorum. 

Bakalım bu pencere bana daha neler gösterecek? Kim bilir?
Örgü dolu, mutlu günler! "

SALAŞ RESSAM BERESİ by Hürrem Arslan




Malzemeler:

Kullanılacak tığ numaraları: 6,7,9
Berenin ölçüsü: Standart
Yapılışı:

Lastik kısmı:
6 Numara tığımızla 5 zincir çekiyoruz. 

Sıra1: Dönüp 2. zincirimizin içine 1 sık iğne yapıyoruz. Takip eden 3, 4,5. Zincire de sık iğne yaparak sıra sonuna geliyoruz.

Sıra2: 1 zincir çekip dönüp, çektiğimiz zincirin hemen dibindeki boşluğun sadece arkasındaki ilmeğe batarak sık iğne yapıyoruz. ( Bundan sonra lastik kısmında hep arka ilmeklere sık iğneler yaparak devam edeceğiz) Dıra sonuna kadar tüm ilmekleri aynı şekilde örerek sıramızı tamamlıyoruz.

Sıra3-Sıra48 arasında Sıra 2’deki gibi çalışıyoruz.



1.Sıranın sonunda, lastiğimizi enine katlayarak başlangıç sıramızdaki 4 ilmeği tığımız yardımıyla karşılıklı olarak birleştiriyoruz. (İğne yardımıyla da birleştirebilirsiniz.)




Gövde kısmı:

Lastiğimizin düz tarafı dışa gelecek şekilde devam edeceğiz. 
Sıra1: 6 Numaralı tığla zincir çekmeden yukarı çıkıp ilk sıraya başlıyoruz. Tığımıza ipimizi dolayıp lastiğin birleşim yerine denk gelen yere batıp çıkıp tığımızın üzerinde oluşan 3’lüyü tek seferde çekerek ilk ilmeğimizi örüyoruz. (Bundan sonra belirtilen yere gelene kadar hep bu şekilde öreceğiz ilmeklerimizi; tığın üzerine dolayıp, batıp çıkıp, oluşan üçlüyü tek seferde çekerek çalışacağız.)
Bu sırada ayrıca arttırma da yapacağız.

İlk ilmeğimizi ördüğümüze göre sıradaki 2 ilmek boşluğunu da ilk ilmek gibi örerek sıradaki 3. boşluğa 2 ilmek yaparak sıra sonuna kadar devam ediyoruz. Sıra sonunda lastiğinizin üzerindeki 48 boşluğa batarak ve arttırarak 64 ilmeğe ulaşıyoruz. Sıra başındaki ilmekle birleştirerek bu sırayı tamamlıyoruz.



Sıra 2: 9 numaralı tığımıza geçiyoruz. 
64 ilmeğimizi örüyoruz.

Sıra3-7: 64 ilmeğimizi örüyoruz.
Tepe Kısmı:

Gövde kısmında 7. Sıradaki son ilmeği bileştirmeden 8. Sıradaki ilk ilmeği örüyoruz. Burada bir işaretleyiciyle sıramızın başını belirleyelim. (Bundan sonraki sıralarda sıra sonunu başıyla birleştirmeden dairesel olarak örmeye devam edeceğiz.)



Sıra8: İlk ilmeğimizi örmüştük. İlk ilmek dahil olmak üzere toplam 4 ilmek ördükten sonra
sıradaki 2 ilmeği beraber örüyoruz. (Bu eksiltme yöntemi invisible decrease olarak bilinir. Onunla ilgili netteki videolardan yardım alabilirsiniz. Aşağıda fotoğraflamaya çalıştım.)






Bu şekilde 4 ilmek örüp 1 eksilterek sıra sonuna işaretleyicimizin olduğu yere kadar geliyoruz. Elimizde 54 ilmek kalmış olmalı.

Sıra9: Sıra başında ve sonunda birleştirmeler yapmadan devam ediyoruz yine. Bundan sonra hep bu şekilde öreceğiz unutmayalım. İşaretleyicimizi de koymayı unutmayalım.
Bu sırada 7 ilmek örüp 1 eksilterek 48 ilmeğe ulaşıyoruz.

Sıra10: 6 ilmek örüp 1 eksilterek 42 

Sıra11: 5 ilmek örüp 1 eksilterek 36 

Sıra12: 4 ilmek örüp 1 eksilterek 30

Sıra13: 3 ilmek örüp 1 eksilterek 24 ilmeğe ulaşıyoruz.

7 numaralı tığımızla devam edeceğiz artık.

Sıra14: Bundan sonraki ilmeklerimizi sık iğne olarak öreceğiz daha önce de belirttiğim gibi daha önce kullandığımız kullandığımız tekniği bırakıyoruz. 




2 sık iğne bir eksiltme yapıp 12 ilmeğe düşüyoruz.
İşaretleyicimizi unutmayalım.
Sıra15: 1 Sık iğne 1 eksiltmeyle 6 ilmeğe ulaşıp eğer beremizin tepesine Brit yapacaksak uzunca, ponpon yapacaksak 25 cm kadar ip bırakıp kesiyoruz.

İpimizin ucuna iğnemizi takarak kalan 6 ilmeğin içinden tek tek geçerek büzdürüyoruz ve iğneyi berenin içine geçirerek sabitliyoruz.
Bu aşamada yaptığımız ponponu da tepeye sabitleyebiliriz.

Brit yapmayı tercih edersek; yine iğnemizle 6 ilmeği büzdükten sonra tığımızla (6 no) 4 zincir çekip dönüp 3 zincir boşluğuna sık iğne yapabilir kalan ipimizi yine iğne yardımıyla berenin iç kısmına çekerek sabitleyebiliriz.
Tercih sizin! ☺️




Umarım anlaşılır bir tarif olmuştur. Kolaylıkla örmenizi dilerim. Ördüklerinizi görebilmem için instagram hesabımı @hurremarslan etiketlemenizi rica ederim.
Sevgilerimle, 
Hürrem

Tüm fotoğraflar Hürrem'e ait olup, renkleriyle blogumu şenlendirdiği ve bizimle böyle güzel bir tarifi paylaştığı için teşekkür ederim.
Tüketimi az, üretimi bol günler dilerim.. 
Sevgilerimle,
Ezgi



14 yorum

  1. Ayrıntılı,Harika anlatım olmuş.Elinize emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Hürrem`i pek severim. Elimden yün, tığ, örgü hiç gelmez ama büyük bir zevkle takip ederim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semi bence sen alasını yaparsın :) <3

      Sil
  3. Bere çok güzel görünüyor. Arkadaşın ellerine sağlık. Kışın en güzel yanı atkı bere kullanabilecek olmak olabilir :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle atkılara dolanmak sıcacık :)

      Sil
  4. Cok güzel bu bereler, bana yakismkyor ama kizimda güzel duruyor ona aliyorum hep 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok kullanamıyorum ama bakmaya da doyamıyorum :)

      Sil
  5. Üretmenin verdiği keyif gibisi var mı, saygının en güzeli el emeğinedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle :) üretmek sürekli keyif veren birşey ve bu keyif ciddi anlamda bağımlılık yapıyor :)

      Sil
  6. Çok güzel yalnız ben lastigin uzerinde işledigimiz sirayi bir türlü anlayıp yapamıyorum. Yardımcı olur musunuz 😔48 ilmeği lastik sekline getirdikten sonraki yapımı yapamıyorum 😔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi Hürrem Hanım, güncelledi. Sanırım sıkıntı çözülmüş olacak :)

      Sil
  7. Çok güzel ❤ Yalnız ben lastiğin bitiminden so raki sırayı anlayamadim. yardımcı olurmusunuz😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi güncellendi, bu sefer sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum.

      Sil

© Ezgi. Made with love by The Dutch Lady Designs.