7 Şubat 2018 Çarşamba

CANIM İZMİR'İM / MY HOMETOWN IZMIR


Daha önce İzmir'le ilgili bir yazı yazmıştım ama bu sefer İzmir'deyken bol bol fotoğraf çektim ve size  birkaç öneride bulunayım istedim. Mesela bir gün içinde ne yiyebilirsiniz nereyi gezebilirsiniz ?

Bu fotoğraflar Ocak sonunda çekildi, hava öyle güzeldi ki bahar gibiydi. Kıyamam enginarlar bile bahar geldi zannetmiş, Ocak ayında hooop demiş çıkmışlar. Hatta o kadar boldu ki fiyatları bile uygundu.
















İzmir demek her sokak başında (özellikle Güzelyalı'da ) Ege otları satan bir amca görmek demek. İzmir demek tazecik enginar demek. İzmir demek, simite gevrek demek, yanına boyoz eklemek o da yetmedi mi içi peynir domates biberli kumru demek. Ya da benim gibi boş kumru sevenlerdenseniz onu alabilmek demek.
İzmir demek mis gibi tatlı maya ekmeği demek, bol mandalin demek, çekirdeğe çiğdem demek.Ve bunun gibi bir sürü şey...

Çok kalabalıklaşmış, çok kötü şehirleşmiş bir yer aynı zamanda, ama olsun mahalle gibi hissettiğim yer orası. Evim ya, ondan daha güzeli olamaz benim için :)

Diyelim ki bir gününüz var ve ben de size önerilerde bulunacağım. Aklımda leziz fikirler var hemen sıralıyorum.




Sabah alın gevrek boyozu çıkın sahile, şöyle denize karşı bir güzel kahvaltı yapın. Sonra başlayın yürümeye. Kemeraltına gidin bir sokaktan girin diğerinden çıkın. Çerezciler, kurubakliyatçı değirmen (yerli ürün hepsi), sepetçiler, balıkçılar, turşucular derken öğleni yapın. Acıktınız mı ? O zaman süper bir önerim var, Kuyum Pide - Kemeraltı, 10 numara 5 yıldız. Çok da samimi bir yer. Küçüklüğümden beri ne çalışanları ne de yeri değişti. Leziz, inanın bana. Sonra biraz daha yürüyüp eritmek lazım daha tatlı ile türk kahvesi var çünkü. Yeni bir yer keşfettik annemle, tatlıcı, adı Süt Çiçeği. Kemeraltı',nda ara sokaklardan birinde, yüncülerin oraya yakın. Leziz kazandibi yapıyorlar, millet tepsinin dibini kazımaya geliyor resmen. Biz normal porsiyon yedik, ufacık bir yer, orada kalın ya da  isterseniz yanınıza alın tatlınızı Kızlarağası'na gidin, hanın ortasındaki yerde bir türk kahvesi için tatlının yanında.



































Kızlarağası Hanı'nda biraz soluklandıktan sonra, oradaki dükkanları da gezin. Güzeldir. Eğer benim gibi yündür, kumaştır seviyorsanız. Minik dükkanları olan düğmeci amcalar var, onlara uğrayın mutlaka. Kumaş için ise İntaşlara gidin, bu gittiğimde gördüm şahane kumaşlar vardı ikinci katta :)

Bu kadar Kemeraltı gezisi yeter, sahile çıkın kordon boyunca Alsancak'a kadar yürüyün. Oh mis gibi deniz havası. Alsancak'ta bir yer keşfettim bu gittiğimde. Atölye Arkansiyel, kelime fransızca,  gökkuşağı demekmiş. Çok tatlı bir dükkan hele sahibi nasıl tatlı biri anlatamam. Çok güzel ahşap ürünler var. Herşey %100 el işi. Eğer yolunuz düşerse kesin uğrayın derim. Adresleri yazmıyorum, artık hayatımızda google harita ya da yandex var. Bulmak kolay anlayacağınız.

Dükkan sahilde değil, biraz daha içerde, Dokuz Eylül Üniversitesi Rekrörlüğü'nün yan sokağı.
Ara sokaklardan yürüye yürüye meşhur Sevinç Pastanesinin oraya çıkarsınız. Ankara'da nasıl Dost Kitabevi buluşma noktası ise bizde de Sevinç'tir orası.

Oraya ulaştığınızda Kıbrıs Şehitlerinde yürüyebilirsiniz ama ben Gündoğdu'ya doğru gitmenizi tavsiye ederim. Tahminimce tüm bunları güneş batana kadar yapabilirsiniz. Gündoğdu'ya ulaştığınızda belki güneşin batışına şahit olursunuz. Eğer içki içiyorsanız, akşam bira-midye yapabilirsiniz Eko Pub'da ya da illa sahilde olsun derseniz Sirena var.
Eğer içki içmiyorsanız da çay için denize karşı.
Ya da ben Starbucks'cıyım derseniz o da var sahilde, üzülmeyin.
Kısacası her kişiye uygun bir şey var İzmir'de..



Ben bu kadar gezdikten sonra eve döndüğüm için akşam yemeğini evimizde yiyorum. Ama akşam yemeği nerde yiyeceğiz derseniz. Kordon'da bir sürü balıkçı var, Gül sokakta  güzel restoranlar ya da kıbrıs şehitlerinde fastfood tarzı bir sürü yer var. Artık orası size kalmış :)

Tüm fotoğraflar bu bir günlük gezide çekildi...

Şunu da denemeden gitmeyin İzmir'den, Alsancak'ta çocuk hastanesinin yanında Mavi Köşe diye bir büfe var. Efsane İzmir sandviçi yapıyor. Hala eski tadında. Şiddetle tavsiye ederim :)
Son bir öneri daha; Safinaz'dan (Alsancak'ta iki yeri var ) kurabiye alın. Evde yersiniz. Çok lezzetli, ben yanına tulum peyniri seviyorum.

Tatlı - tuzlu karıştıranlardan mısınız ? Eğer öyleyse böyle denemenizi tavsiye ederim.

Neyse destan yazdım gibi geldi :)

Ama gidin İzmir'e, giderseniz benden de selam söyleyin.
Sevgiyle kalın...














43 yorum

  1. Gözlerimi kocaman açıp, iştahla okudum! Çok güzel, sıcacık tur yaptırdın bana Ezgi, sağ ol. Bugünlerde bir günlüğüne bile olsa kaçsam vapur, kemeraltı gezsem yazsam diyordum hep, her an yapabilirim. Sen Güzelyalı çocuğusun Göztepe'de Tireli fırınını bilirsin, hani şu Akbank'ın sırasında. Orası benim favorimdir, sabah çok erkenden gevrekle başlarlar peksimet ve börek çeşitleri ve nefis tatlı tuzlu kurabiyeleri bazen baklava da oluyor. Öğleden sonra 3 gibi pek bir şey kalmıyor zaten dükkan küçük sıra uzun dükkan hep aynı dükkan müşteri de artarak devam. Enginarlara şaşırdım, sırf bunun için bile gitmem lazım:) Fotoğrafların tam anlamıyla efso olmuş! Memleket enerjisi baba ocağı sinerjisi. Ellerine sağlık, kim bilir denk gelir Tireli fırından kurabiye alıp sahilde çay muhabbet yaparız belki bir gün:)
    Çok sevgimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl mutlu oldum böyle hissettirdiğine.
      Bilmez miyim o fırını. Bize yakın orası, ne güzel bir hayal. Ne güzel olur kurabiyelerimizle sahilde otursak. Hiç belli olmaz böyle şeyler :)

      Senin gözünden İzmir'i heyecanla bekliyorum.
      Sevgilerimle

      Sil
  2. Ezgicim öncelikle fotoğrafların o kadar şahane ki, memleketin çok ama çok güzel, ablam bir süre Foça da yaşamıştı o ege otlarını anlata anlata bitiremezdi, enginarlar nasıl güzel görünüyorlar çok severim, yemekleri de kendide hep başkadır benim için Ege, İzmiri çok yıllar evvel gördüm şimdilerde tekrar gidebilmeyi çok isterim, fotoğraflar çok heveslendirdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Derya'cım. İnşallah gidersin yine, havasını bile solumak güzel.
      Sevgilerimle

      Sil
  3. Oğluşlarımın memleketi. Nerelisiniz diye sorunca bize hiç bulaşmadan İzmirliyiz diyorlar :)

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel anlatmışsın, merak ediyorum İzmir'i hiç görmedim sayılır sadece yıllar önce yol üstündeydi diye geçip gitmiştik... Ama gidip gezmeyi, insanlarına karışmayı sahilinde çay içmeyi ben de istiyorum. Bu yazınla iyice heveslendim :) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel heveslendirdiyse o zaman dilerim en yakın zamanda tekrar yolun düşer :)

      Sil
  5. Birkaç fotoğrafta renkleri çok sevdim :) Sanırım bir de ilk kez bu kadar çok enginarı bir arada gördüm! Bazı şeyleri not aldım, deneyeceğim :) Bu bilgilendirici ve keyifli yazı için teşekkürler. Neşeli sevgilerle!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Enginarlar bu sefer çok çılgındı. Adım başı enginarcı vardı.
      Neşeli sevgiler de benden :)

      Sil
  6. Sabah sabah gittim, seninle gezdim, geldim bile. Bizim evde büyük oğlum İzmir sevdalısıdır. Ben hiç kalmadım, tadına varamadım... Her yaz gidiyorum güya :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Tülin, bir sonraki gittiğinde bir gün ayır kendine gez tadını çıkar :)

      Sil
  7. Ne güzel fotoğraflar, içim açıldı:))

    YanıtlaSil
  8. İzmir'i biraz da senin gözünle gezdim, gördüm. Biraz hasret, çokça sevgi epeyce de anı bırakırken aklım yine oralarda kaldı. Otların tazeliğini, gevreğin çıtır olanını, begonvillerin sürüler halinde kümeleşmelerini görürken, sıcak havalarda çiğdemin lezzetini unutamadım. Boyozlar sahil kenarında da yenilir ama yanında yumurta olursa daha iyi olur sanki. Okumak, gezmek, görmek hepsi de keyifliydi Ezgi. Selam ve sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim bu güzel yorum için. Evet boyoz yumurtasız olmaz derler :) Ama ben haşlanmış yumurta yemediğimden onu eklemedim :)
      Ama gevrek boyoz alınmış aile kahvaltıları en güzelidir zaten.

      Kocaman sevgilerimle

      Sil
  9. Ezgi selam,

    Fotoğraflara bayıldım, harikalar!
    İzmir turuna beni de katmana çok sevindim, çok teşekkür ederim..
    Tanıştığımıza çok sevindim, her İzmir seyahatinde beklerim.

    Not: biz de bakliyat alışverişimizi Değirmen'den yapar, pideyi Kuyum'da yeriz hala ;)

    Sevgiler,
    Ayşe

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ayşe,
      nasıl mutlu oldum bir bilsen seni burada görmekten.. Teşekkür ederim.

      Değirmen ve Kuyum bir numara her zaman :) Yine geleceğim dükkanına inşallah.
      Sevgiler

      Sil
  10. Kalabalık ve kötü şehirleşmiş olsa da İzmir İzmir' dir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle İzmir İzmir'dir. Enerjisi yeter :)

      Sil
  11. ben canan tan'ın eroinle dans kitabını okuduğumdan beri izmir'de kızlarağası hanında kahve içmek istiyordum, senin yazında da geçince demek ki bi gidip görmek lazım dedim :))
    yine çok güzel fotoğraflar var <3
    güzel günler dilerim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzeldir orası, aşırı büyütülecek güzellikte değil belki ama samimi, rahat hissediyor insan kendini :)
      Çok teşekkür ederim.
      Mutlu günler

      Sil
  12. Ezgi içim eridi gitti resmen...fotoğraflar harika, her şey nasıl da taze nasıl da gerçek duruyor...iyi ki paylaştın bizimle..İzmir'e bir daha ne zaman giderim bilmiyorum ama bu önerdiğin yerleri not alıcam,dursun:) hepsini yapmak istiyorum, hepsini:) çok özledim zaten o tarafları...İzmir bizim de canımız:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim böyle içten yorumun için. İnşallah yolun yakında düşer de tadını çıkarırsın bizim oraların :)
      Sevgilerimle

      Sil
  13. Adımını attığın anda hissettiğin o pozitif enerji. gülümseyen insanlar, kahkahalar ve tabii ki insanın içini ısıtan güneş... Bir İstanbullu olarak öyle isterdim ki orada büyümüş, anı biriktirmiş olmayı.

    Bir daha uğradığımda bu güzel şehre, senin tavsiyelerinde tekrar bir tur yapacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Sibelynka, tespitlerin çok güzel. Gerçekten adım attığın anda güneş bile farklı geliyor bana :)
      Bu turun dilerim biran önce gerçekleşir. Sen de tadını çıkarırsın.
      Sevgilerimle

      Sil
  14. Ezgi, cıvıl cıvıl, şirin mi şirin bir evlatsın, maşallah sana yavrum. Sanırım mesleğin nedeniyle arada bir konserler için uzaklaşıyorsun İzmir'den.
    Ben lisede okurken bir okul gezisinde (yarım asır evvelden bahsediyorum bu arada...) gördüm İzmir'i. Efes de dahil, tüm tarihi yerleri gezmiştik. Üç gün sürmüştü gezi. Tabii aklımda ayrıntıları kalmadı. İzmir'de bir ev tuttum. Yakınım oturuyor oralarda. İnşallah bu güzel yerleri ziyaret ederim. Tanıtım ve bu fotoğraflarla bezenmiş keyifli yazı için çok teşekkürler :)
    Şu soruna cevap vereyim. Demişsin ki, "Tatlı - tuzlu karıştıranlardan mısınız ?"
    Eveeet. Sevgilerimle kızım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ece Abla, Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için.
      Yaşasın sen de tatlı - tuzlu sevenlerdensin :)
      Dilerim en yakın zamanda gezersin
      Kocaman sevgiler benden

      Sil
  15. memleketimi ne güzel fotoğraflamışsın. İzmir gevreği boyozu ve çiğdemiyle güzel keşke bu kadar kozmopolit hale gelmeseydi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir İzmirli beğendiyse ne mutlu bana.. Evet çok göç olmuş, İzmir'in altyapısı nasıl kaldıracak bilmem artık

      Sil
  16. İzmire geçen yazdan bu yana gitmedim ve çok özlediğimi anladım ♥ İçimi ısıttı yazın.

    Enginar aşkım da kabardı birden, belki bizim pazara da gelmiştir, bu hafta çıkayım bir pazara ben ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şebnem'cim çok teşekkür ederim. Çık çık senin oralara da gelmiştir belki..

      Yaşasın enginar :)

      Sil
  17. Bir şölen adeta fotoğraflar :) İzmir' in gezdiğim yerlerinde karşılaşacak mıyım acaba seninle diye düşünüyorum hep :) ne sürpriz olur ama...

    YanıtlaSil
  18. Ohh ne güzel gezmiş kadar olduk :). Ben İzmir'e gittim ama merkezde hiç gezemedim maalesef :(.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim yakın zamanda gezersin ama yazın merkezde dolanmanı tavsiye etmem, çooook sıcak

      Sil
  19. İzmir'e hiç gitmedim. Bu yaz arkadaşlarımla orada buluşma planımız var. Eğer gerçekleştirebilirsek bol bol gezmek istiyorum. Bu önerilerin aklımda olacak :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel olur, şimdiden iyi gezmeler :)

      Sil
  20. Ayy Ezgii...Burnumun direği sızladı resmen.Nasıl da özlemişim İzmir'i. Susuzdede parkından denizi seyretmeye bayılırdım.O dimdik yokuştan Göztepe'ye inmeye de.
    Varyant'tan inerken Konak Meydanı'nda ki Saat Kulesinin ışıklarını.Her neyse burda keseyim.Yoksa çok uzayacak :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de seviyorum o yokuşu, annemle Hatay'da işimiz varsa hep sallana sallana ineriz.
      Uzar da uzar bu liste değil mi ama :)

      Sil
  21. Şahane fotoğraflar Ezgi, ellerine sağlık! Öyle çok özledim ki, hele o bol yeşillikli pazarlarını... Bir de Hollanda'da yaşayınca paketlenmiş mini mini rokalar nerede, demet demet İzmir rokaları nerede... En kısa zamanda kavuşmak üzere.

    YanıtlaSil

© Ezgi. Made with love by The Dutch Lady Designs.