15 Ekim 2017 Pazar

BİR YAZAR - AYFER TUNÇ



Kelimelerin tek başına ne anlama geldiklerini bilirsin ama o şekilde yan yana getirip de böyle cümleler kurmak aklına gelmez, aklına gelip yazan da sihirbazdır bana göre.. Kelime sihirbazı, hikaye anlatıcısı Ayfer Tunç.

Bir röportajında şöyle der ; '' İyi bir öykü garantidir. İyi öykü kumaşı gösterir, bir çeşit numune gibi.''

İyi hikaye anlatıcılarının ruhumu beslemesini seviyorum. Yıllar önce Yusuf Atılgan Aylak Adamı okuduğumda hissettiğim bir duygu vardı, nasıl desem hani bir koku vardır yıllar sonra o koku burnunuza gelir de bir anda o güne dönersiniz, işte benim için Suzan Defter o anı hatırlatan kokuyuydu. Kitaplara aç olduğum zamanlardı, bir çırpıda okuduğum Aylak Adam damarıma takılmış ruhumu besleyen bir serum gibi gelmişti.
Belki bu iki yazarın birbiri ile uzaktan yakından alakası yok, kitaplardan biri roman diğeri öykü. Neden bilmem hatırlattı işte.

Ah diyorum kendime, ne kadar da geç keşfetmişim ben bu canım yazarı. Güzel edebiyata ne çok susamışım, soluksuz, kana kana içiyorum şimdi kitaplarını, bir yandan da üzülüyorum heyecandan çok mu hızlı okuyorum diye... İlk susuzluğumu attım, tadını çıkarmalıyım artık, çikolatayı ağzında tutarsın da tatlı tatlı erir ya damağında, işte öyle okuyorum şimdi..
Öykülerinden başladım, romanları ile ilerlemek var hayalimde. Suzan Defter, Saklı ilk okuduklarım. Şimdi elimde, her gittiğim yere çantamda taşıdığım Taş-Kağıt-Makas var.

Bazı kitaplar vardır, öyle güzel yazılmıştır ki nasıl bir yer olduğunu hayalinde hemen  canlandırıverirsin.  Bana göre bu öykülerde bir fark vardı, karakterleri somut bir görüntüye çevirmedim, istemedim de, yer hiç önemli değildi, duygular o kadar gerçekti ki her öykünün kahramanı bendim sanki. Cümleler benim vücudumda can bulabilirdi...



Peki kısaca ne anlatır bu kitap; Suzan Defter, Taş-Kağıt-Makas kitabında yer alan bir öykü aslında ama özgürlüğünü elde etmiş ve ayrı olarak basılmış. İki farklı defter okuyoruz, aynı günü anlatan bir kadın ve bir erkek ve bir de kitabın gizli öznesi Suzan...

Kitapta altı çizilen her cümle mahremidir insanın ama birkaç cümleyi paylaşmak isterim yine de..

Suzan Defter'den;


''Ayrılmak bir solucanın ikiye bölünmesi gibidir, her iki parça ayrı ayrı yaşamaya devam eder, bir zamanlar tek parça değilmiş gibi, tanımaz birbirini parçalar. ''

''Büyük ağabeyim yanılıyor, deli değilim, bilerek içe döndüm, eve, ev rahimdir. ''

''Mutsuzluğumuzun önemli bir nedeni şu floresan lambalar, dedi, beyaz ışık yasaklansa milletçe depresyonu yeneceğiz. ''

"Bir kadının gittiği, evden belli olur. Kadın giderken düzeni götürür bir kere. Yaşayan ev sarsılır. EV dediğiniz şey küçük büyük elementlerden oluşur. Kadın olan evde, erkeğin anlayamayacağı bir denge vardır elementler arasında. Erkek her birine vakıf olduğunu düşünse bile, onların nasıl uyumla işlediğini bilemez. Kadın gidince evin dokusu bozulur, susuz kalmış çiçeğe benzer, solar. Küçük şeylerin izi silinir. Eşyanın dili tutulur, ev sağırlaşır. "

"O akşam ben çok kırıldım Cihan.Ayağım aşkın eşiğinde kaldı."

Saklı yazarın ilk kitabı, bu kitap ile yazar 1989 Yunus Nadi öykü birincilik ödülünü almıştır.

Daha ilk satırları ile etkileyen öykü şöyle başlar;

"Ah süslü yenge ah!... Zembili göçmenin ikinci karısı... Bir fesleğen gibi arsız, hor görülen, fesleğen gibi ezilmedikçe kokusunu salmayan, onsuz olunmayan."

"Onlar iki saksı çiçektiler. Doğdukları pencerenin önünden alınmış, kırgın, yabancı."

Bu da buraya not olsun bu ay Ayfer Tunç'u tanıdığım ay...






23 yorum

  1. Keyifli okumaların olsun Ezgi hanım..ve çam yeşili neden yeşiller içinde bu denli özgün olur hep..
    Gönlüne sağlık💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Bence de bu yeşile bayılıyorum, huzur veriyor bana..

      Sil
  2. Benim de listemde var.Umarım okuyabilirim. Keyifli bir kitaba benziyor. Bol okumalı,mutlu zamanlar diliyorum size.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle tavsiye ederim. Mutlu günleriniz olsun ❤️

      Sil
  3. Hikaye okumaları bana teneffüs gibi gelir, az zamana sevilen çok şey sığdırmak gibisinden.. Şimdilerde tahta mandal kalmadı ya, çocukluğuma gittim, hoş oldu içim. Bu minik kasnaklara gerilen kumaşın adı ne bir de bu oyanın adı ne? Brezilya vs isimleri var.. İlk yaptığımın adını Ezgi koymaya karar verdim, fotoğraf his çok motive oluyorum. Bakalım bakalım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hikaye konusundaki düşüncenize kesinlikle katılıyorum. Tahta mandallar çok tatlı, nakış iplerimi onlara sarıyorum. Harika bir görüntü ve pratik :) Bu nakışın özel bir adı yok, el nakışı pinterestten bakmak isterseniz embroidery diye geçiyor. Burada uyguladığım teknik ise satin stitch diye geçiyor. İngilizcesini yazıyorum çünkü daha fazla kaynağa ulaşabilirsiniz internette. Kumaşa gelince bu fotoğraftaki orta yumuşaklıkta bir keten. Genelde keten kumaşlarda daha hoş gözüküyor.

      Nasıl tatlı bir düşünce bu, çok mutlu oldum çok :) Adımın nakışa verilmesi ❤️

      Sil
  4. Öyküleri ben de severim :) Görseller de çok hoş olmuş :)

    YanıtlaSil
  5. Bu kitabını okumadım ama Ayfer Tunç en sevdiğim yazarlardan. Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi kitabını okurken kurgusuna hayran olmuştum,Dünya Ağrısı yüreğe dokunan bir kitaptı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıraya soktum, dediğiniz kitapları da okuyacağım inşallah.. Bu kitabı da tavsiye ederim, bir günde okunacak cinsten

      Sil
  6. Görsellere bayıldım, işlemelerini çok beğeniyorum zaten, Ayfer Tunç'u hiç okumadım, kısa zamanda okunabilecek kitapları seviyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) Evet ben de seviyorum.

      Sil
  7. Güzel bir kitaba benziyor, aklımda bulunsun listeme ekliyorum bunu da ....

    YanıtlaSil
  8. Ayfer tunç adını ve kitapları sık sık duyuyorum ama henüz kitaplarını okumak kısmet olmadı. Elimde Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek var. Yazarı okumaya anılarından başlayacağım sanırım :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana tüm kitapları birbirinden güzeldir gibi geliyor. Bence bekletmeyin.. Sevilesi bir yazar

      Sil
  9. en sevdiğim yerli yazar. suzan defter hoş ivit, diğer kitapları da, yeşil peri gecesi en sevdiğim ve onun öncesini anlatan kitabı, son romanı da iyi. heeey işte süfer bir yazaar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh Deep nasıl güzel yazıyor. Kapak kızı galiba dediğin. Elimdeki kitap bitsin diye bekliyorum sonra hemen romanlarına başlayacağım..

      Sil
    2. kapak kızı ivit trende geçiyor, devamı da yeşil peri gecesi o en müthişi. dünya ağrısı da iyi. bir maniniz yoksa çok önemli kitap. ben de daha bütün romanlarını bitirmedim. deliler evi ile evvel oteli okuycam işte :)

      Sil
  10. Severek okuduğum tanışma kitabımdı benim de... Diğer kitaplarını da okumak hayalindeyim, düzenli okuma günlerime döndüğümde.
    Bu kitabı ilk elime aldığımda baskı hatası var ne biçim basılmış, sayfalar arasında bütünlük yok diye tam bir mail atacaktım ki yayınevine keşfettim birden sayfaların paralel ilerlediğini. O yüzden her gördüğümde bu kitabı gülümsüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı şeyi düşündüm, yanlış basılmıış tüh şansıma dedim sonradan jeton düştü :) Güzel kitap ama :)

      Sil
  11. Ne güzel görseller, hepsine bayıldım. Kitabın adını not aldım :)
    Hikayeleri bende çok severim.Keyifli okumalar canım.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, kesinlikle tavsiye ederim.
      Sevgiler

      Sil

© Ezgi. Made with love by The Dutch Lady Designs.